Krkonoše

Blog

cestou k prameni Vltavy

Na pramen Vltavy

 

TRASA

 

Před návratem do hlavního města nelze vynechat cestu k prameni naší nejznámější řeky. Vltavy. Jedná se o jednu z těch vytíženějších tras na Šumavě. Aspoň z mé perspektivy. Podnikli jsme za týden v šumavských horách i podhůří mnoho výletů, zde jsme však střetli nejvíce lidí.

Výchozí bod naší trasy byl na Kvildě, nejvýše položené obci v České republice. Po asfaltové cestě jsme se nejdříve vydali z parkoviště skrz obec, nasledně i k prameni samotnému. Pramen Vltavy. Příhodně si našel prameniště hned vedle cesty. Ohraničený dřevěnou ohrádkou i s malým chodníčkem… díra. Po shlédnutí přes zábradlí ke studánce byl prostor skoro bez vody. Spíše úplně bez vody. Pravděpodobně bylo suché léto. Daný stav mne ale zaskočil. Třeba budete mít více štěstí. Dejte mi pak vědět!

 

 

Nad pramenem se v přístřešku občerstvovala příchozí skupinka s dětmi, nasadili jsme tedy naše tempo směrem k německým hranicím. Zde by si mohli přijít na své nejen nadšenci krásných výhledů do krajiny, jenž se po cestě vyskytují skoro na každém kroku, ale také přiznivci historie. Na Bučině, kam jsme zanedlouho od pramene došli, je památník železné opony.

 

 

Bučina. Dříve nejvýše položená osada v Čechách, dnes turisický cíl chodců i cyklistů. Hraničný přechod umožňuje proudění v obou směrech. Pěšky, na kole i autobusem.

Z Bučiny jsme se kolem nouzového nocoviště vydali po asfaltové cyklostezce zpět na Kvildu. Zde jsme si ještě z paroviště doběhla k tamnímu kostelu. Kostel svatého Štěpána se nachází na hlavní křižovatc v obci. Je obložený dřevem a díky svému umístění je nejvýše položeným kostelem v České republice.

 

 

Postřehy z cesty

+ Tuto trasu bych nazvala trasou pro každého. Minimálně k prameni. Asfaltka každému dovolí se kochat okolím, v sezoně mohou i malí houbaři lovit úlovky z cesty.

– S ohledem na trasu, lokalitu a cíl cesty (ačkoliv my šli mimo sezonu) bylo na cestě hodně lidí.

 

Pokud byste chtěli další tipy na výlety po krásné Šumavě, proklikněte se na itinerář našeho pobytu;)

 

 

 

 

 

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on