Krkonoše

Blog

Odreagování na Velkém Vřešťově

 

Velký Vřešťov je nevelký městys v Královehradeckém kraji. Všude jsou pěkné domečky s upravenými zahrádkami, na návsi stojí kostelík, zhruba uprostřed se nachází kopec, na jehož vrcholu mapy ukazují zaniklý hrad, kolem jsou lány luk a polí, husté lesy se zurčícím potůčkem vytékajícím přímo ze studánky a rybník. A právě díky přilehlému rybníku jsem toto místo objevila.

 

Užitečné info pro začátek:

 

Délka trasy: 4,6 km

Cestovala jsem: 15. dubna 2022

Typ výletu: Nenáročná procházka

Odkaz na mapu: https://mapy.cz/s/pucebatemo

Procházka je spojením trasy lesem a městem, část vedla po silnici.

 

 

To jsem jednou doprovázela taťku s bráchou na jejich vyjížďce na ryby. Jenže místo toho, abych si užívala pohled na větrem se vlnící hladinu z látky rybářské stoličky, vyrazila jsem prozkoumávat okolí.

Bylo 15. dubna, Velký pátek, slunečný jarní den. Autem jsme dojeli na parkoviště u Velkovřešťovského rybníka, odkud jsem nejdřív pomohla odnést rybářskou výbavu.

Po nalezení toho správného místa, s dobrými podmínky na chytání ryb, s výhledem na kemp a řadou chat za zády, jsem se vydala dále po hrázi a prošla jsem chatovou osadou až k silnici. Po té jsem se vydala vpravo, do vesnice Velký Vřešťov. Cestou jsem míjela Vlčí potok, jehož voda napájí místní rybník. Podmáčená půda v jeho okolí dala prostor k vykvetení blatouchům.

Ve vesnici jsem u kostela odbočila opět vpravo a za vyvýšeninou, na které kdysi stával hrad, jsem se napojila na žlutou turistickou trasu, která mě zavedla ke studánce. 

Studánka mi přišla jako kouzelné místo. Pramen, jenž vtéká do přilehlého rybníka, je při příchodu ukryt na kopečkem, takže člověk jako první vidí vykotlaný kmen se stříškou, jenž jako by vypadl z pohádky o Křemílkovi a Vochomůrkovi. Pohádkovou atmosféru ještě umocňovaly všudypřítomné kvetoucí sasanky, dymnivky a jaterníky. Rozkvetlý koberec pokračoval po žluté, kolem bažantnice, kudy jsem se vracela zpět ke klukům.

 

 

Tipy na závěr

Moje cesta začínala rovnou kolem rybníka, nicméně poté jsem musela překonat stoupání do chatové osady, kde vedla jen ušlapaná lesní stezka. Pro větší pohodlí by bylo lepší začít rovnou na cestě do osady, cca 100 metrů nad parkovištěm.

Já sice tentokrát psí společníky nechala doma, ale i s nimi by to byla krásná procházka.

 

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on